Jyotish – travanj 2014.

jyotishS obzirom na to da su časopise i Internet  preplavili članci na temu astroloških događanja u travnju, neki klijenti su me zamolili da pokušam malo pojednostavniti  trenutnu nebesku situaciju  u svjetlu vedske astrologije – jyotisha.  Većina tih tekstova govori nam  o utjecajima pomrčina u smislu globalnih događaja, odnosa između država, državnicima, ratu, miru, što možemo očekivati, no ja ću ovdje ukratko reći što svatko od nas može očekivati na osobnom planu i kako se ponašati onda kad djeluju izazovni utjecaji planeta. (Analizu globalne planetarne situacije dalo je nekoliko cijenjenih jyotishija i dostupne su na Internetu gdje ih možete potražiti ukoliko vas zanima).

Iako svaki dan, svaki mjesec donosi zanimljive astrološke situacije nekako je svima ove godine najzanimljiviji travanj zbog dvije pomrčine. Ove je godine kritičan najviše zato jer nam još osim nekoliko teških aspekata  (npr. retrogradni Saturn i Rahu u konjukciji, retrogradni Mars se približava Zemlji, ) donosi i spomenute dvije pomrčine. Prvo je gledajući po našem vremenu,  pomrčina Mjeseca (Chandra) u Vagi (Thula) i to u  Chitra nakšatri (sazvježđu) 15.4. 2014.,  a slijedi pomrčina Sunca (Surya) 29.4. u Ovnu (Mesh) i to u  Bharani nakšatri. Utjecaj pomrčina najviše osjećamo na same dane kad se one dogode, no utjecaj  započinje i 3 dana prije, a osjeti se i 3 dana poslije.

Neka tumačenja govore  da pomrčina Mjeseca donosi svršetak nekih odnosa, a da pomrčina Sunca ima tendenciju uspostaviti neki novi dugoročan trend.

No kako i sam naziv „pomrčina“ govori  radi se o „pomračenju“ uma, misli, osjećaja, djela, donose se krive odluke jer ne percipiramo jasno situaciju, sve je nekako iskrivljeno, lako se povuku krivi potezi, krive stvari se izgovore  itd. itd. U svakom slučaju pripazite na svoje odnose i u te dane ne donosite nikakve važne odluke, također ne činiti ništa od presudnog značaja za vaš život. Naročito bi trebali pripaziti oni koji baš na dane pomrčine imaju rođendan ili su rođeni oko tih dana (pomrčina prolazi preko njihovog natalnog Sunca ili vrlo blizu), oni će još dosta vremena osjećati posljedice ovih utjecaja.

Što se tiče pomrčine Mjeseca, u te dane izbjegavajte započinjanje novih projekata, stvari vezane za kuću, dom, dizajn, uređenje, preseljenje, također nije dobro za kupnju kristala, dragulja, nakita i sl., no to vrijeme je povoljno za čišćenje kuće, i za rad na sebi, meditacije, podizanje svjesnosti i sl.

Pomrčina Sunca idealna je da se riješimo stvari koje nam više ne trebaju, krame s tavana i podruma i sl. Također nije dobro vrijeme za započinjanje ičeg važnog.

Ukoliko u  vrijeme kad se događaju pomrčine ipak nešto započnete to će biti kratkog vijeka, no ukoliko se radi o stvarima duhovne prirode, tada povećana introspekcija na koju pomrčine tjeraju obećava povoljnost i dobar rezultat.  Povlačenja , boravak u  tišini, introspekcija, tihi odmor, inicijacije,  duhovni seminari osobito se preporučuju u te dane.

Za detaljniju analizu trebalo bi pogledati u kojoj kući vam se događa pomrčina jer ta kuća postaje osjetljivija još otprilike 6 mjeseci (do sljedeće pomrčine), pa bi trebalo posebno obratiti pažnju na aktivnosti koje opisuje određena kuća. Još snažniji utjecaj događa se ako pomrčina poklopi na istom stupnju (ili blizu) nekog od planeta u natalnoj karti jer se tada taj utjecaj proširuje i na ono što taj planet simbolizira. Jednako tako jak utjecaj, bit će i ako pomrčina padne na Lagnu (ascedent), vladara Lagne i natalno Sunce i Mjesec. Već smo spominjali nakšatre (sazviježđa) i one i njihov simbolizam su također „pokvarene“ utjecajem pomrčina pa ću samo spomenuti ukratko nešto o njima.  Chitra nakšatra ima oblik dragulja, odnosno kristala/bisera, vladar joj je Mars, a božanstvo Vishvakarma-nebeski arhitekt: lijepe stvari, oblikovanje, obilje,umijeće građenja, uređenja, umjetnost, pravednost, plodovi dobre karme…i dr.

Bharani nakšatra ima oblik maternice/yoni, vladar joj je Venera, a božanstvo Yama, bog smrti: ima snagu oduzimanja stvari, života, promjene, disciplina, red, volja, stvaralaštvo, rađanje/umiranje, pravda, istina, jasnoća…i dr.

Ono što općenito možete za sebe učiniti tijekom 4. mjeseca jest da se više okrenete sebi, vlastitoj introspekciji i pojačanom duhovnom radu. Ako do sada niste, pokušajte bar u ovom periodu imati redovitu svakodnevnu meditaciju ili unijeti više discipline i reda u  dnevnu rutinu bilo kojom duhovnom tehnikom da se bavite.  Također postoje i organizirane dnevne meditacije u svrhu preventivnih mjera koje možete pronaći diljem Interneta pa se možete pridružiti i nekoj od njih. Preventivne mjere bilo osobne ili globalne služe da se ublaže loši utjecaji i preveniraju koliko god je to moguće. Vedska učenja kao preventivne mjere tijekom pomrčine preporučuju post , meditaciju i mantre za određene nakšatre i planete oslabljene utjecajem pomrčine.

Ukoliko vas detaljnije zanima kakav i koji utjecaj će spomenuti aspekti imati konkretno na vaš chart upitajte svojeg jyotishija koji vam može preporučiti točno određene mantre ili druge remedijalne mjere za ublažavanje ovih utjecaja.

prof. Tatjana L. Val, jyotish praktičar

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>