Kako Reiki djeluje na depresiju?

 

reiki_symbolPitanje: Kako djeluje reiki na depresiju? Radim jednoj osobi tretmane, imam osjecaj da sve djeluje privremeno, sve bude u redu par dana i poslije opet sve po starom…(G.)

Odgovor: Depresivne ljude na samom početku terapije treba dobro uzemljiti, dakle dati si truda u produženom i pojačanom tretiranju stopala i koljena prije nego se krene na išta drugo. Osobe sa psihičkim problemima, pa tako i depresivci imaju problem sa svakodnevicom, svakodnevnim životom, pripadnošću ovdje i sada.  Ne snalaze se ili im je pretežak svakodnevni život i životni zahtjevi pa padnu u depresiju. Osjećaju se kao “van sebe” i najradije nebi radili ništa, povukli se u kuću i spavali (neki od simptoma kliničke depresije su da osoba prestaje brinuti o vlastitoj higijeni, prestane se prati, ne izlazi iz pidžame, iz kuće, samo bi spavala…).Tu su još dosta često pridruženi i strah od smrti (života), nesposbnost sagledati sebe i svoju ulogu u životu, tko sam ja, često govore “ne mogu se pomaknuti” i sl.

Jednom kad smo došli do faze da smo osobu uzemljili, primijetit ćete da polako dobiva više motiva da se krene nečim baviti (tu je dobro ubaciti ono što sl. medicina zove “radnom terapijom”). U ovoj fazi je važno znati da li osoba uzima kakve lijekove i koliko, jer čim postane uzemljenija nego je bila, bilo bi dobro postepeno smanjivati lijek – u dogovoru s liječnikom od osobe. Jer najčešće ti lijekovi daju umjetan osjećaj energije ili euforije, a s uzemljenjem dobivamo taj prirodni osjeća, motivaciju itd. Spavanje se počne samo po sebi normalizirati, također uzemljenost dovodi do toga da sama osoba želi neki red, rad, rutinu, počinje se brinuti za sebe, polako se počinje javljati kreativnost.
I tu je sad dobar trenutak za produženo tretiranje svih polažaja na glavi (naravno, nastavljamo sa tretiranjem koljena i stopala zbog uzemljenja).
U ovoj fazi trebamo pričekati trenutak kad sama osoba počne zahtijevati promjene i kad krene verbalizirati da je došao “trenutak” da “okrene novi list”, “riješi probleme jednom za svagda” i sl. Imajmo na umu da će do ove faze možda trebati proći 2-3 mjeseca u najboljem slučaju.
Tu je sad povoljan trenutak za “finiš”, sad je vrijeme za raditi tretmane na uzroku, odnosno na onom dijelu – zašto je uopće i došlo do depresije.  Kad krenu tretmani na uzroku, svejedno i dalje nastavljamo s produženim tretiranjima pozicija na stopalima, koljenima i glavi. Tu će se sad javljati krize iscjeljenja, ali u drastično manjem obliku nego da smo krenuli direktno odmah po uzroku bez sve ove višemjesečne pripreme.
Jer ukoliko radimo tretmane na uzroku, a bez prethodnog uzemljenja, osobi će možda neko vrijeme biti bolje, ali stalno će se vraćati u depresivne faze. Moramo biti sigurni da se osoba trajno dobro uzemljila, dobila motivaciju za život i našla smisao. To je ključno za psihičke bolesti.
Naravno, ako terapeut uz Reiki poznaje i neke od tehnika za rješavanje kroničnih problema, odnosno neku vrstu psihoterapijskog rada, bilo bi idealno. Uz energetski rad je zaista dobro tako nešto iskombinirati. Brže se dolazi do rezultata.
Eto, to bi bilo ukratko kako to ide s Reiki tretmnima, no treba ponoviti da Reiki NIJE zamjena za tretmane klasične medicine i da Reiki terapeut nema pravo ukidati lijekove koje je liječnik propisao. Idealna bi bila suradnja klasične medicine i terapeuta alternativne medicine.

© Luna T.Val

Tags:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>