Osobni smjer prema Vastu

vastupurushamandalaJedna od osobito korisnih stvari gdje u Vastu analizi služimo i Jyotishem je određivanje osobnog smjera. Dakle osim osnovne Vastu analize i općih osnovnih smjernica i remedijalnih mjera u prostoru stanovanja/boravka, možemo uzeti u obzir i detaljnu Jyotish analizu osobe kojoj radimo Vastu da bismo odredili povoljna i nepovoljna mjesta u Vastupurusha mandali.
Svatko od nas ima neka svoja omiljna mjesta u stanu za određene aktivnosti, mjesto gdje spavamo, radimo, provodimo slobodno vrijeme, družimo se, odmaramo… Mjesto na kojem pojedini član domaćinstva najviše boravi, najviše i djeluje na njega. U tom smislu izračunavamo najpovoljniji smjer i savjetujemo osobi da svoje aktivnosti premjesti u one dijelove svoje kuće/stana koje su najpovoljniji za nju.
Ako je osoba npr. dugo vremena spavala ili boravila na onom pravcu u kući koji je loš, donosi loše zdravlje, gubitke, brige, strahove i sl. već samim premještanjem u povoljniji dio Vastupursuha mandale donijet će poboljšanje u vrlo kratkom vremenskom roku. Ako osoba boravi na dobrom pravcu tada će imati „vjetar u leđa“ za sve aktivnosti kojim se bavi i biti još uspješnija nego što bi bila da boravi na lošem mjestu.
Naravno da je puno lakše sve ovo primijeniti ako čovjek živi sam, no ako je u pitanju više ukućana onda bi bilo dobro za svakoga izračunati povoljan smjer i prilikom planiranja prostora i svih aktivnosti koje će se u tom prostoru odvijati te smjerove uzeti u obzir.
U praksi smo imali nekoliko slučajeva gdje je samo promjena mjesta određene aktivnosti u stanu dovela do potpunog rješavanja problema.
Jedan od primjera je slučaj odličnog učenika koji je promjenom mjesta boravka odjednom postao bezvoljna osoba bez motivacije za učenjem, drastično se pokvario uspjeh u školi nakon selidbe. S obzirom da je sve drugo ostalo isto, i škola, i nastavnici sve je ukazivalo da je problem nekako povezan sa selidbom iz stana u stan. Analiza je pokazala da je u starom stanu dječakova soba gdje je boravio, spavao i učio bila na njegovom najpovoljnijem smjeru, dok je u novom stanu soba koja mu je pripala ležala za njega na najnepovoljnijem mjestu. Nakon malo razmišljanja, prilagodbe i premještaja u za njega najpovoljniji pravac problem se riješio već nakon mjesec dana bez ikakvih drugih promjena ili intervencija.

Drugi primjer koji bih izdvojila je primjer studentice koja je dolskom na studij promijenila grad i tada su se javili problemi sa zdravljem. Do preseljenja bila je posve zdrava osoba koja se nikad nije razbolijevala. Nisu to bili teški problemi, no stalno je bila prisutna nesanica i sitne smetnje poput konstantnih prehlada i sl. Nakon što smo eliminirali ostale stvari za koje smo sumnjali da bi mogli praviti probleme (i nakon što su liječnici odradili svoj dio posla) odlučili smo pogledati i osobni smjer u prostoru kojem je boravila. Pokazalo se da je nepovoljan za nju u smislu zdravlja i dali smo sugestiju u koji dio stana da se premjesti. Sva sreća pa je to bilo moguće i unutar par tjedana svi zdravstveni problemi su nestali i nisu se više ponavljali.
Naravno, nije sve uvijek tako jednostavno, niti je sve rješivo samo promjenom boravka s nepovoljnog na povoljni smjer, no svakako je jedna od stvari koje nam mogu pomoći u kreiranju kvalitetnijeg života. Ukoliko i ovakve, naizgled sitne stvari i promjene mogu nešto poboljšati zašto se ne bismo njima koristili i upotrijebili ih kao dodatnu pomoć za rješavanje ev. problema koje imamo na mjestu gdje najviše boravimo, a to je naš dom.

Autor: Tatjana L.Val, vastu savjetnik

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>