Potraga za vizijom

 Napomena: Potraga za vizijom održat će se i ove godine negdje u prirodi, prijave za sudjelovanje i dogovor na Reiki grupi i FB grupi.


 

lab1Osim Reikija, meditacije, drugih tehnika i sl. istražujemo i radimo razne druge metode, posebno šamanske, a jedna od njih je i “potraga za vizijom” / vision quest.
Originalno “potraga za vizijom” je tradicija američkih Indijanaca, ali se vrlo sličnne tradicije mogu naći i kod australskih Aborigina kao i kod ostalih drevnih naroda.

Taj puta imala sam ideju da povedem par hrabrih ljudi na potragu za vizijom na dan kad je veo između svjetova najtanji u godini, a to je drevni praznik Samhain. Taj dan, kao i ritam prirode, i položaj Sunca u ovo doba godine bio je poznat od davnina i nalazimo razne svetkovine, rituale i štovanja doslovno u svim drevnim civilizacijama. Iz keltske tradicije poznat nam je kao Samhain odakle su ga kršćani preuzeli kao svoj Dan mrtvih. U današnje iskomercijalizirano vrijeme najpoznatiji je po amerikaniziranoj, bizrnoj verziji noći vještica, bundeva i ostale ikonografije za jeftinu zabavu.lab2
No ono što zapravo stoji iza tog dana ima vrlo jednostavno objašnjenje, naša planeta u odnosu na Sunce i ostali dio lokalnog svemira dolazi na točku koja je neka vrsta portala između dimenzija, to je onaj dio u tkanju postojanja koj bi se slikovito mogao opisati kao “šav” koji drži razne slojeve. Dolaskom planeta u tu točku, slojevi tog šava postaju vidljiviji i dostupniji, a time dostupnije i ostale dimenzije postojanja, a samim time širi se i svjesnost čovjeka o sebstvu i svom postojanju i otvorenijim pojedincima postaje jasno da naš vijek i naša stvarnost nije jedina postojeća, da postoje i mnoge druge i da se s njima može i komunicirati, ali i iskoristiti tu protočnost za proširenje vlastite spoznaje, svjesnosti i energije za rad na sebi.
Dakle, moja je ideja  bila iskoristiti taj neobično jaki energetski potencijal tog dana u godini na način da svatko od nas radi na temi koja je toj osobi od posebnog značaja, u cilju razrješenja, spoznaje, iscjeljenja, otpuštanja… već što je netko izabrao za raditi.

Za tu svrhu trebalo mi je prirodno energetsko mjesto na kojem nećemo biti ometani te sam izabrala jarunski labirint koji se nalazi u prirodi, kraj jezera i gdje gotovo da nikad nema ljudi.

Par dana ranije započela sam pripreme. Odlazila sam na labirint da bih energetskim radom pročistila samo mjesto od eventualnih negativnih energija i nakupina, i da postavim energetske zaštite da bi se naš rad na željeni dan odvijao neometano. Također paralelno s tim, razmatrala sam sebe i neke svoje probleme i ciljeve za koje sam željela dobiti viziju.
Na kraju je svanuo i taj dan, odnosno večer. Od pozvanih 18tak ljudi, odazvalo se samo 6 hrabrih koji su imali snage suočiti se sami sa sobom, sa svojim strahom od nepoznatog “s one strane”, suočiti se sa svojim reakcijama, zagospodariti sobom…
lab3Večer je počela, prvo smo zapalili svijeće na i oko monolita u centru labirinta, na ulazu i na par energetskih točaka. Proveli smo neki vrijeme u tišini i kontemplaciji i zazivu nakon čega smo postepeno, s razmacima ulazili u labirint. Ulazak u labirint simbolizira pročišćenje, suočavanje sa sobom, nesvjesnim, pražnjenje i otpuštanje. Na tom putu čovjek se suočava sam sa sobom, vlasitite nesavršenosti izlaze na površinu i dobivaju razna obličja. Neka su manje ugodna, neka uopće nisu.
U centru čovjek umire i rađa se ponovno kao biće koje je zadobilo sebe, svjesnost, kontrolu. Tu je mjesto gdje se zadrži dah, gdje otpuštaš starog sebe i gdje se rađa nova svjetlost, novi čovjek, nova vizija. Jasnoća i integracija obuzimaju um. Kad čovjek zadobije viziju, simbolički pali svijeću kao simbol novog Svjetla u svom životu i izlazi na put prema van koji simbolizira jedinstvo, inicijativu, integraciju i vanjsku akciju.
Boraveći u centru, kako sebe, tako i labirintu, boravili smo i u centru univerzuma. Ostali smo u tom stanju sve dok svatko od nas nije došao do centra i dobio svoju viziju. Nakon toga smo opet u razmacima krenuli na jednako dugo putovanje prema van.
Na putu prema unutra i prema van svatko od nas je imao intenzivne vizije i komunikaciju s onostranim bićem . Iskustvo je bilo vrlo transcedentno i u nekim dijelovima posve jednako svima nama koji smo sudjelovali, što smo kasnije po izlasku iz labirninta i iskomunicirali. Susreti su se doslovno događali na istom dijelu labirinta svima nama, i svi smo vidjeli isto. Naravno, svatko je komunicirao o svojim pitanjima, željama, potrebama… odnosno o onoj temi s kojom je kao namjerom ušao u labirint.
Izlazak iz labirinta je doslovno značio i izlazak iz tog transa i transcedentnog stanja. Bili smo u tišini jedno vrijeme dok smo se suočavali s proživljenim. Potpuni mrak, sami, čuju se samo zvukovi prirode, i svjetlost svijeća… prizor je bio za pamćenje jer u čovjeku izaziva nešto primordijalno.
Nakon nekog vremena iskomunicirali smo proživljeno, doživljeno i naučeno.lab4
Ta komunikacije je bila znatno dublja nego inače, s puno različitih detalja i spoznaja. Točno što je sve bilo iskomunicirano i doživljeno, s kim se i kako odvijala ta komunikacija s onu stranu vela ostat će tajna koju dijelimo nas šestero.
Naravno, ovakvih potraga za vizijom bit će još pa tko želi, može nam se pridružiti sljedeći puta.
A vjerujem da na sljedeći put, nećemo tako dugo čekati.
Hvala svima koji su sudjelovali, hvala na hrabrosti i hvala što ste podijelili na glas svoja duboka unutarnja stanja i spoznaje.

Pa do slijedeće vizije nek vas prate svi blagoslovi.

 

 

© Tatjana Luna Val, 31.10. 2013.

lab5

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>