Reiki grupa 03.12.2014.

S R I J E D A
03.12.2014. 18.30. – 20.15. h

reikiruke1Na ovoj grupi radit ćemo “Reiki krug” i “Krug iscjeljenja”, a bit će i mini-radionica na temu “Kako pomoću vrlo jednostavnih Vastu remedijalnih  mjera poboljšati energiju izobilja u vlastitom prostoru”.  Vastu savjetnik i projektant Branko Antunović ispričat će ukratko što sve možemo postići kroz Vastu znanost u smislu oplemenjivanja vlastitih prostora s naglaskom na praktičnu uporabu yantri, a Tatjana L.Val, Vastu praktičar, prezentirat će komparativno Vastu i Feng Shui remedijalne mjere.

Dječji vrtić “Potočnica”
Ulica grada Vukovara 18
(kod Tresnjevačkog trga iza zgrade Crosco – bivsi Naftaplin)
Ulaz slobodan (poželjna je donacija za najam prostora)
Na Reiki grupe dobrodošli su svi, a također i oni koji još nisu upoznali Reiki, a žele o njemu nešto naučiti.

 

(…) ŠTO JE VASTU (VASATI)?vastupurushamandala

Vasati je cjeloviti arhitektonski koncept koji je razvijen za potrebe zapada, a temelji se na vastuu, staroindijskoj znanosti gradnje. Vasati je sanskrtski izraz koji označava prostor, a od kojeg se također izvodi i riječ vastu koji označava omeđen prostor. Odnosi se na moderan oblik stare indijske umjetnosti gradnje u svojoj varijanti prilagođenoj europskom kontinentu. Vasati počiva na vječnim prirodnim zakonima prema kojima se u Indiji već nekoliko tisuća godina grade kuće, hramovi, pa i čitavi gradovi. Mudraci drevne Indije vjerovali su da oblikovanje stambenog prostora bitno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu. Iskustvo mnogih naraštaja vedskih arhitekata i graditelja potvrdilo je taj stav i potkrijepilo ga dodatnim spoznajama. Tradicija vastua u Indiji održala se sve do današnjeg dana, te nudi trenutno najutemeljeniju znanost o arhitekturi povezanu s čovjekom. Vasati kuća smatra se mikrokozmosom u kojem su sadržane sve energije i sile koje djeluju u svemiru. Ona djeluje poput leće koja fokusira prirodne i kozmičke sile na svoje stanare i tako povezuje čovjeka s njegovom okolinom. Već prema osobinama leće, te sile potječu ili sprečavaju razvitak čovjeka. S obzirom da je svaka osoba jedinstvena, oblikovanje stambenog prostora prema vasatiju je individualno. Bezvremenski prirodni zakoni vedske arhitekture moraju se primijeniti u odnosu na svaku osobu pojedinačno da bi se stvorio prostor koji je za nju harmoničan.

Tradicionalno vastu potječe iz Veda i spada pod Sthapatya vedu (nauka o gradnji), što je drugi naziv za vastu. Radi se samo o različitim terminima.

Prema vastu spisima stvoritelj svemira naziva se Viśwákarman. On je arhitekt svemira i stvara strukture (jer kuća nije samo skupina cigli).

Cijeli je svemir vrlo precizna matematička proporcija.

Zabilježeno je da je postojao jedan čovjek koji je gradio prve kuće prema vastu principima po imenu Mayan (nema veze s Mayama, Astecima i Inkama). Njega naročito cijeni i navodi u svojim knjigama dr. Ganapati Sthapati, danas jedan od vodećih stručnjaka za vastu u svijetu koji ima svoj sistem koji se naziva Mayonski sistem.

 

Vastu znači prostor (s kratkim a), a vaastu (s dugim a) znači omeđen prostor.

To su primjerice kuća, ograda, tijelo, auto, posuda,… bilo što omeđeno.

Mi ćemo se zadržati na kućama, zgradama, prostorijama, dvorištima. (…)

/Iz knjige:”Vastu”, autor Ignac Peras/

Tags:  ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>