U duhu Aloha

huna0001Aloha načela:
1. Ike — Svijet je ono što misliš da jest.
2. Kala — Nema granica.
3. Makia — Energija slijedi pozornost.
4. Manawa — Moć je u sadašnjem trenutku.
5. Aloha –Voljeti je razvijati sreću (nekim ili nečim).
6. Mana — Izvor snage je u nama.
7. Pono — Učinkovitost je mjerilo istine.

“Aloha duh” poznati je naziv za stav prijateljskog prihvaćanja po kojemu je havajsko otočje toliko poznato. No, taj se pojam također odnosi na moćan način rješavanja bilo kojeg problema, ostvarivanja bilo kojeg cilja i postizanja bilo kojeg stanja uma ili tijela koje želite.

Na havajskom jeziku pozdrav aloha znači puno više od jednostavnog “zdravo”,“do viđenja” ili “ljubav”. Dublje značenje ove riječi je “radosno (oha) pružanje(alo) životne energije (ha) u sadašnjosti (alo).”

Dok dajete tu energiju usklađujete se s univerzalnom energijom koju
starosjedioci Havaja nazivaju mana. A upravo je korištenje ove izvanredne sile s ljubavlju tajna postizanja istinskog zdravlja, sreće, bogatstva i uspjeha.

Način na koji se možete uskladiti s tom silom i učiniti da radi za vas toliko je jednostavan da možete doći u iskušenje odbaciti ga kao previše laganog da bi bio istinit. Molim vas, nemojte dozvoliti da vas privid prevari. Dajte si vremenada ga iskušate.

Ovo je najsnažnija tehnika na svijetu. Iako je izuzetno jednostavna, nije baš lako primjenjiva jer se trebate sjetiti što je potrebno činiti, i to trebate činiti često.
Radi se o tajni koja je čovječanstvu stalno iznova bila otkrivana i evo je sada ponovo, u još jednom obliku. Tajna glasi:

Blagoslovi svakoga i sve što predstavlja ono što želiš!

I to je to. Nešto tako jednostavno ipak traži dodatna pojašnjenja.

Blagosloviti nešto znači priznati ili zamijetiti pozitivnu odliku, osobinu ili stanje, s namjerom da se to čemu se odaje priznanje ili što se zamjećuje poveća, traje ili ostvari.

Blagoslovom učinkovito mijenjate svoj život, odnosno postižete ono što želite zbog tri razloga. Prije svega, pozitivno usmjeravanje pozornosti vašeg uma pobuđuje pozitivnu, stvaralačku silu univerzalne energije. Drugo, pokreće vašu vlastitu energiju prema vani, čime više univerzalne energije kreće kroz vas. I treće, kada dajete blagoslov na korist drugoga umjesto izravno sebi na korist, zaobilazite moguće podsvjesne strahove u vezi onoga što želite sebi, dok istovremeno usmjeravanje pažnje na čin blagoslova povećava to isto dobro u vašem životu. U ovom je postupku prekrasno to da blagoslov koji dajete drugima pomaže kako njima, tako i vama.

Blagoslov možete dati predočavanjem ili dodirom, ali uobičajen i najlakši način je riječima. Glavne vrste verbalnih blagoslova su:

Divljenje – davanje komplimenata ili pohvaljivanje nečeg dobrog što stezamijetili. Npr. “Kakav prekrasan zalazak sunca; Sviđa mi se taj cvijet; Ti si čudesna osoba.”

Podržavanje – vrlo jasan iskaz blagoslova radi povećavanja ili trajanja nečega:
Npr. “Neka bude blagoslovljena ljepota ovog stabla; Blagoslovljeno zdravlje Tvoga tijela.”

Zahvaljivanje – iskaz zahvalnosti za dobro koje postoji ili se dogodilo. Npr. “Hvala na pomoći; Zahvalan sam kiši koja hrani zemlju.”

Očekivanje – blagoslov budućnosti. Npr. “Imat ćemo odličnu zabavu; Neka je blagoslovljeno povećanje Tvojih prihoda; Hvala za moju savršenu ženu /savršenog muža; Želim ti sretan put; Neka Ti je vjetar uvijek u leđa.”

Kako biste imali što je moguće veću korist od blagoslova potrebno je smanjiti ili u potpunosti odustati od onog što ga poništava – kletve. Ne radi se o psovanju ili govorenju “ružnih” riječi, već se radio o onome što je u suprotnosti blagoslovu – kritiziranju umjesto divljenja; sumnji umjesto podržavanja; okrivljavanju umjesto zahvaljivanja; brizi umjesto očekivanja s vjerom. Kad god činite nešto od toga
poništavate dio učinka blagoslova. Dakle, što više proklinjete teže ćete ostvariti i duže čekati da se dobro od blagoslova manifestira. S druge strane, što više blagoslova dajete kletva će manje štetiti.

Evo nekoliko prijedloga za blagoslov različitih potreba i želja. Primjenjujte ih koliko često želite, onoliko dugo koliko želite.

Zdravlje – blagoslovite zdrave ljude, životinje, pa čak i biljke; sve što je dobro napravljeno ili dobro izgrađeno; sve što izražava obilje energije.

Sreća – blagoslovite sve što je dobro, ili dobro koje je u svim ljudima i svim stvarima; sve znake sreće koje zamijetite, čujete ili osjetite u ljudima ili životinjama; sve mogućnosti za sreću koje primijetite oko sebe.

Bogatstvo – blagoslovite sve znake bogatstva u svojoj okolini, uključujući sve što je napravljeno ili stvoreno uz pomoć novca; sav novac koji posjedujete u bilo kojem obliku; sav novac koji kruži svijetom.

Uspjeh – blagoslovite znake postignuća i dovršetka (kao npr. zgrada, mostova, sportskih događaja); sve dolaske na odredišta (brodova, aviona, vlakova, automobila i ljudi); sve znake kretanja prema naprijed ili ustrajnosti; sve znake uživanja i zabave.

Samopouzdanje – blagoslovite sve znake pouzdanja kod ljudi i životinja; sve znake snage kod ljudi, životinja i stvari (uključujući stvari od čelika i betona); sve znake stabilnosti (kao što su planine ili visoko drveće); sve znake svrhovite snage (uključujući velike strojeve i dalekovode).

Ljubav i prijateljstvo – blagoslovite sve znake skrbi i njege, suosjećanja i podržavanja; sve skladne odnose u prirodi i arhitekturi; sve što je povezano s nečim ili što nježno dodiruje nešto drugo; sve znake suradnje, kako u igrama tako i radu; sve znake smijeha i zabave.

Unutrašnji mir – blagoslovite sve znake tišine, mirnoće, spokoja i mirne radosti (kao što je mirna voda ili nepokretan zrak); sve daleke poglede (horizont, zvijezde, Mjesec); sve znake ljepote koju vidite, čujete ili dodirujete; jasne boje i oblike; detalje prirodnih pojava ili od čovjeka napravljenih stvari.

Duhovni rast – blagoslovite znake rasta, razvoja i promjene u prirodi; prijelaze zore ili sutona; kretanje Sunca, Mjeseca, planeta i zvijezda; let ptica na nebu; kretanje vjetra i mora.

Ovdje navedeni prijedlozi mogu vam poslužiti kao primjer ako niste navikli davati blagoslove, no nemojte da vas oni ograničavaju. Sjetite se da svaka odlika, osobina ili stanje može biti blagoslovljeno (npr. možete blagosloviti vitke stupove i mršave životinje da bi pospješili svoje mršavljenje), bez obzira da li je nekad postojalo, sada postoji ili pak za sada postoji tek u vašoj mašti.

Osobno sam koristio snagu blagoslova za iscjeljivanje moga tijela, povećavanje prihoda, razvoj mnogih vještina, stvaranje dubokih ljubavnih odnosa s mojom ženom i djecom, te za osnivanje globalne mreže stvaratelja mira koji rade u aloha duhu. Želim ovo podijeliti s vama zato što su blagoslovi imali tako dobre učinke za mene. Molim vas da i vi to podijelite s drugima.

Kako pojačati snagu svog blagoslova?

Postoji tehnika koju prakticiraju na Havajima koja povećava snagu blagoslova podižući vašu osobnu energiju. Radi se o jednostavnom načinu disanja koji se isto tako koristi za prizemljivanje, centriranje, meditaciju i iscjeljivanje. Nije potrebno nikakvo posebno mjesto ili položaj tijela, može se raditi dok se krećete ili stojite na mjestu, dok radite ili se odmarate, s otvorenim ili zatvorenim očima.
Na havajskom jeziku tehnika se naziva pikopiko jer piko je riječ za tjeme i za pupak.

Tehnika blagoslova:

1. Postanite svjesni svog prirodnog disanja (može se promijeniti samo od sebe zbog vaše pozornosti, ali to je u redu).

2. Odredite položaj tjemena i pupka svojom sviješću ili dodirom.

3. Zatim, dok udišete držite pozornost na tjemenu, a dok izdišete držite
pozornost na pupku. Dišite na taj način koliko god želite.

4. Kad se osjećate dovoljno opušteno, centrirano i ispunjeno energijom,
započnite zamišljati da ste okruženi nevidljivim oblakom svjetlosti ili
energetskim poljem, te da vaše disanje povećava energiju tog oblaka ili
polja.

5. Dok dajete blagoslov, zamislite da je objekt vašeg blagoslova okružen istom tom energijom koja okružuje i vas.

 

ALOHA DJELUJE U CIJELOM SVIJETU

“Aloha projekt” organizacije Aloha International daruje knjižice poput ove
osobama, skupinama, organizacijama i ustanovama u cijelom svijetu. To
omogućavaju novčani prilozi donatora koji vjeruju da se svijet može unaprijediti širenjem informacija koje ljudima pomažu da si sami pomognu.
Ukoliko želite dati svoj prilog projektu, preporučiti skupinu ili organizaciju za primanje informacija, ili ako želite doznati više, obratite se na:
The Aloha Project
P.O. Box 223009
Princeville, HI 96722 USA
(808) 827-8383
www.alohainternational.org, huna@huna.org

Ovaj tekst možete kopirati, umnožavati, dijeliti i objavljivati koliko želite, pod uvjetom da ga ne prodajete i ne mijenjate. Naslov izvornika: The Aloha Spirit — Copyright © 2003 by Serge King — Copyright hrvatskog prijevoda
© 2003. Nenad Maljković, Zagreb.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>