Intenziv direktnog iskustva istine 29.-31.03.2019.

budan~Before I sought enlightenment, the mountains were mountains and the rivers were rivers. While I sought enlightenment, the mountains were not mountains and the rivers were not rivers. After I attained enlightenment, the mountains were mountains and the rivers were rivers.~ Zen poslovica

Svatko tko je u životu doživio jedno ili više dubokih mističnih iskustava zna koliko je zahtjevno nekome pokušati riječima opisati isto. To vrijedi i za Intenziv direktnog iskustva istine. Ideja koja leži iza Intenziva vrlo je jednostavna. U nastojanju da se u potpunosti stopimo s pojmom ili pitanjem koje želimo spoznati spajamo dva elementa: element meditacije i element komunikacije. Time se stvara fuzija energije u našoj svjesnosti koja oslobađa svu nepotrebno zakrčenu energiju misli i koncepata o pojedinoj temi. Tako se otvara prostor da se ta energija preusmjeri u iskustvo potpune jednosti, stopljenosti i iskustva pojma na kojem radimo bez filtera naših 5 (ili više) osjetila. Osjećaj mira, jednosti i ekspanzije energije koji iz toga proizlazi predstavlja istinsko duhovno iskustvo koje u svojoj srži stvara duboku vezu s Izvorom iz kojeg smo potekli.

Intenziv direktnog iskustva istine je trodnevno povlačenje. Cilj je kroz posebnu tehniku spoznati pravu prirodu stvarnosti ljudskog postojanja. Spoznajemo pojmove kao što su ljubav, svijest, svjesnost, duh, duša, tijelo, partnerski odnos, empatija, itd., a sve s ciljem spoznaje sebe. To postižemo tako što nadilazimo subjekt, objekt i proces percepcije te otkrivamo smisao postojanja svega što postoji oko nas i u nama.

Meditacija na objekt jedan je od sastavnih elemenata tehnike Intenziva. Odvija se kroz dijade tj. kroz aktivnu i pasivnu komunikaciju dvoje sudionika.Pasivni sudionik svojom pažnjom energetski podupire aktivnog u njegovom nastojanju da ostvari spoznaju. Ta dinamika se nakon određenog vremena mijenja, tj. zamjenjuju se uloge. Taj pristup pokazao je da se zbog efekta komunikacije sadržaja svjesnosti bitno lakše i brže može ući u stanje mentalne praznine (delta moždani valovi). Time se ostvaruje kvalitetan preduvjet da se direktno iskustvo dogodi u relativno kratkom vremenu tijekom trajanja Intenziva.

Sam Intenziv održava se na eko imanju u blizini Zagreba. Počinje u petak navečer te traje do nedjelje poslijepodne. Satnica je precizno definirana i podređena ostvarivanju direktnih iskustava. Polaznici koji su prvi put na Intenzivu tragaju za spoznajama na pet temeljnih pitanja: tko sam ja (izvorni identitet), što sam ja (izvorna kvaliteta), što je život, što je drugo ljudsko biće i što je Bog. Nakon toga, tragatelj može odabrati bilo koji objekt ili pitanje koji želi spoznati. Cilj je da ga doživi bez procesa tj. objektivno i tu spoznaju praktično primijeniti u svakodnevnom životu. Direktno iskustvo je samo po sebi čudesno i teško ga je opisati, no možete ga doživjeti i iskomunicirati. Sve što je potrebno za to je imati hrabrosti i želju za Istinom, te u životu nakon Intenziva uživati u punini dobivenih spoznaja. Njih su često čudesno opisivali razni autori unutar mnogih duhovnih tradicija. Možda su vam najpoznatiji načini iskazivanja spoznaje ZEN koani u kojima se na mističan način otkrivaju spoznaje kroz naizgled nerješiva pitanja.

Dakle, nalazite li u sebi spremnost da spoznate koje je boje vjetar?

Autor teksta i voditelj intenziva: Branko Antunović

Datum održavanja intenziva: 29.-31.03.2019. Početak je u petak 29.03. u večernjim satima (18 sati) tako da je tečaj maksimalno prilagođen svima koji imaju osmosatno radno vrijeme u tjednu.

Mjesto održavanja: Eko imanje „Repro eko“, Jastrebarsko

E-mail za prijave i dodatne informacije: antunovic.branko@gmail.com

Prijave se primaju zaključno s 22.03.2019. Broj sudionika je ograničen.

zen symbol

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>